Van de Poll fotografeert de Perzische tuin

Willem van de Poll

Willem van de Poll

Willem van de Poll (1895-1970) groeit op in Amsterdam. Na de H.B.S. wordt hij inspecteur van politie, maar niet lang daarna kiest hij voor zijn hobby - de fotografie. Na een vakopleiding in Wenen gaat Van de Poll in deze stad aan de slag als politie- en nieuwsfotograaf. In 1920 neemt hij ontslag en begint hij aan een loopbaan als reizend zelfstandig fotojournalist. Hij fotografeert in Warschau (1934), IJsland (1934) Madeira (1934), Egypte (1935), Parijs (1936), Rome (1937) en maakt het liefst sfeerimpressies. Zijn reportages worden geplaatst in Nederlandse en buitenlandse bladen, zoals in De Spiegel, Panorama en de Berliner Illustrierte Zeitung. In Parijs maakt Van de Poll mode-reportages voor Vogue en Harper’s Bazaar en in Nederland werkt hij als reclamefotograaf voor ondermeer KLM, Unilever en Verkade.
In het najaar van 1944 — Van de Poll werkt dan in Eindhoven als chef van de Fototechnische Dienst van Philips — stellen de geallieerden hem aan als ‘war photographer’. In die functie leert hij Prins Bernard kennen en via hem wordt hij huisfotograaf van de koninklijke familie, een functie die hij tot eind jaren vijftig vervult.
Het is in diezelfde periode dat Van de Poll een fascinatie voor Israël ontwikkelt. Een zeven maanden durende reis door de nieuwe staat resulteert in de publicatie van het fotoboek Daybreak for a Nation (1951). — ‘De samensteller van dit boek heeft een warme en vermoeiende reis door dit nieuwe, geestdriftige land gemaakt en wanneer ge het nu ter hand neemt, dan weet gij in enkele uren zoveel van Israël alsof ge er zelf rondgereisd had,’ aldus de recensent van De Telegraaf. In 1964-1965 bezoekt Van de Poll voor de tweede keer Israël. In Haifa fotografeert hij de aankomst van immigranten, de ontwikkeling van de stad en de ‘Perzische tuin op het Karmel-gebergte’. Na die reis emigreert hij naar Zwitserland. Van de Poll overlijdt in 1970 te Amsterdam. Zijn omvangrijke werk (c. 30.000 negatieven) wordt ondergebracht in het Nationaal Archief.

Bronnen — Amigoe di Curaçao - weekblad voor de Curaçaose eilanden, 6 februari 1948; De Telegraaf, 17 mei 1952; De Telegraaf, 13 april 1955; Het Parool, 24 december 1964; Vrije Stem, onafhankelijk weekblad voor Suriname, 28 december 1970; Fotomuseum Den Haag, Retrospectief 2005; Louis Zweers: Willem van de Poll - Arnhem 2005; Han Schoonhoven: Een avonturier met een hoogst onfatsoenlijk beroep - 15 juni 2008 In: PhotoQ; Nationaal Archief, Den Haag - Fotocollectie Willem van de Poll.

Ga terug naar: Nederlandse geschiedenis